Bihar 12th Math 2020 Exam Question Answer Key 07-02-2020

By | 07/02/2020

BSEB Bihar Board 12th Math Question Answer Key 2020: As per Bihar Inter Examination Schedule 2020, Today 07 February 2020 Exam is Class 12th Mathematics for 100 marks. In which all the Science Student & Such Student who has taken the Mathematics Subject in class 12th are appearing in the exam. After over the exam they can check the Bihar Class 12 Math Exam Question Answer Key 2020.

Bihar 12th Math Answer Key 2020

In the Bihar 12th Math Exam  there are 50% questions is totally 50 marks, and rest 50 Question as a subjective question for 50 marks. On this website we going to update for Bihar 12th Mathematics 2020 Exam Question Answer Key 2020. All the Students who appear the exam can get here the Bihar ISc Math Objective Answer Key 2020.

Bihar ISc Math Objective Answer Key 2020

Bihar Inter Math Exam Answer Key 2020
Post Name Bihar ISc Math MCQ Answer 2020
Exam Date 07 FEB 2020
Exam Time 09:30 AM to 12:45 PM
Answer Key Status Available 
Answer Key Update Time At 01:15 PM
Bihar ISc Physics Answer Key 2020 Click Here

Bihar Board 12th Math Objective Answer Key 2020

On this web page available Bihar MCQ Answer Key hele the student to analyse the correct answer in the Exam OMR Sheet. Student can also check the BSEB Inter All Subject MCQ Solution on this website. To check the other subject answer key.

BSEB Math Objective Answer Key 2020

On this page we have provided the Bihar Board Intermediate mathematics objective solutions. if you got any error in this answer keys, you can inform us using comments box. so that we will improve it and you get right answer by this website.

12th MAth Objective Answer Key

1. यदि a, b, c समान्तर श्रेणी में हो तो सारणिक….. का मान बताओ

Ans: 0

2. /sinx+CosX का समाकलन बताओ

Ans: π/4

3. का अवकलन होगा

Ans:  4

4. dx/1+ का समाकलन

Ans: π/12

5. Z= 3X + 2Y का अधिकतम मान

Ans: 0

6. यदि A तथा B समान कोटि के सममित आवुय्ह है तो

Ans: AB-BA एकविषम सममित आव्यूह

7. यदि P(A) =1/2 , P(B)=0 हो तब P(A/B)=?

Ans: परिभाषित नही

8. का समाकलन

Ans: 1-π/4

9. यदि a= 2i+j+3k और B= 3i+5j-2k हो तो a*b होगा

Ans: √ 507

10. सारणिक का मान होगा

Ans: 1

11. यदि P(A)=6/11, P(B)=5/11 तो

Ans: 4/11

12. सदिश 7i-2j+k का मापांक है

Ans: 3√ 6

13. आव्यूह A तथा B एक दुसरे के व्युत्क्रम होंगे केवल यदि..

Ans: AB=BA=I

BSEB Math MCQ Answer 2020

14. Z= 3X + 5Y का न्यूनतम मान

Ans: 0

15. एक वृत्त की त्रिज्या r=6 cm पर r के सापेक्ष क्षेत्रफल में परिवर्तन की दर है

Ans: 12π

16. I (j*k)+j.(i*k)+k.(i*j) का मान है

Ans: 3

17. यदि ……………… हो तो x बराबर है

Ans: +6 और -6 दोनों

18. y अक्ष की दिक् कोज्याये है

Ans: (0, 1, 0)

19. dx =?

Ans: 2(e-1)

20. cos -1 cos 7/6 का मान बराबर है

Ans: 5π/6

21. यदि A और B दो घटनाये इस प्रकार है की AƇB लेकिन A तथा B बराबर नही है

22. x का अवकलन होगा

Ans (-) 1/1+X×X

23.  j×j=?

Ans: 0

24. √(Xdx) का समाकलन होगा ?

Ans: (lim. 9-4 )38/3

25. √tanX का अवकलन होगा2 रूट ऑफ़ tanX

26. i×j=K27. dx/sinXCos X का समाकलन होगाTanx –cotx+k

28. sinX3dx का समाकलन होगा = ?

Ans: (-)1/3cosx3+ K

29. एक मैट्रिक्स ……… विषम सममित है यदि

Ans: Aij= -1

More Math MCQ Answer Key 

30. यदि A कोटि 2 का व्युत्क्र्मीय आव्यूह है तो …………बराबर होगा

Ans: 1/det (A)

31. tan -1 + tan -1/3 =Tan -2

32. किसी बिंदु पर y=x+1 ……..स्पर्श रेखा है

Ans: (1, 2 )

33. cotx+logsinx dx का समाकलन होगा

Ans: exlog sinX+ K

34. यदि A, 3*3 कोटि का व्युत्क्रन्मीय वर्ग आव्यूह है तो

Ans: adj A = ?A*A

35. समाकलन होगा

Ans: tanx+logx+k

36. tanx dx का समाकलन होगा

Ans: Log cosx +k

37. 3×3 कोटि के ऐसे आव्युहो की कुल कितनी संख्या होगी जिनकी प्रत्येक प्रविष्टी 0 या 1 है

Ans: 512

38. अवकल समीकरण का समाकलन गुणक है

Ans: 1/X

39. वक्र y = 2 X×X +3 sin x के x=0 पर अभिलम्ब की प्रवणता है

Ans: -1/3

40. secx का अवकलन होगा

Ans: Secxtanx

41. बिंदु (1, 0, 2) का स्थित सदिश है

Ans: i+ 2k

42. यदि f(x) और g(x) =2x+ 3 हो तो gof (x)=?

Ans: 2X×X+1

43 . a= 3i+2j+k; b= 4i-5j+3k हो तो a.b=?

Ans: 5

44. समाकलन होगाX+k45. सारणिक के मान है

Ans: 0

46. समाकलन होगा

Ans: 1/3 tan (3x+5)+ K

47. -sinx

Ans: ecosx

Bihar 12th Mathematics MCQ Answer 2020

48. अवकल समीकरण का समाकलन गुणक है

Ans: ètanx

49. यदि * संक्रिया a*b==3a+4b-2 से परिभाषित हो तो 4×5 है

Ans: 30

50. अवकल समीकरण की कोटि है

Ans: 2

51. dx का समाकलन होगा

Ans: x + K

52. cot (tanx+cotx) का मान होगा

Ans: 0

53. cosecxdx का समाकलन होगा

Ans: Log tanx/2 + K

54. log cos ex का अवकलन होगा-

Ans: extan(ex)

55. किसी सरल रेखा के दिक अनुपात 1, 3, 5 है तो रेखा की दिक् कोज्याए है

Ans: 1/√35 , 3/√ 35, 5/ √ 35

56. tan-1 √3- cot का मान होगा

Ans: -π/2

58. मान लीजिये की समुच्य्य N में A (6, 8)

Ans: €R

59. √1- sin2x का समाकलन होगा

Ans: Sinx+ cosx +K

60. एक वर्ग आव्यूह है यदि

Ans: m=n

About BSEB Official Answer Key 2020

It is not a official answer key. If the Bihar School Examination Board (BSEB) Patna released official answer key for class 12th annual exam 2020. We will update the answer key for all the students.

If you need to more information about answer key you can check related article on this website. if you have any queries about it you can contact us.

Ask Your Question?